2005-2006 Eğitim Öğretim yılından itibaren Sakarya Üniversitesi bünyesinde Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu adı altında eğitim veren Yüksekokulumuzda Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümüne bağlı olarak kurulmuştur. Tıp ve sağlık sektöründe görev alabilecek nitelikte meslek elemanları yetiştirme amacında olan Tıbbi Laboratuvar Programı, alanında yeterli alt yapıya sahip, eğitim sürecinde edindiği bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilen ve değerlendirebilen, sorunları tanımlayabilen çözüm önerileri geliştirebilen bireyler yetiştirmek hedefindedir. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı her yıl alanında (I. ve II. Öğretimde) 120 yeni öğrenci kaydı almakta olup Tıbbi Laboratuvar Teknikeri yetiştirmektedir.
Sağlık hizmetlerinde, doğru teşhis ve tedavinin yapılabilmesi için kritik öneme sahip laboratuvar hizmetlerinde en yüksek kalitede hizmet verilmesini sağlayan yüksekokulumuz Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı öğrencilerimizin ve Tüm Laboratuvar Çalışanlarının Dünya Laborantlar Gününü kutlarım.
Doç. Dr. Mehmet Emin ALTUNDEMİR
Sakarya Üniversitesi Sağlık Hizmetleri
Meslek Yüksekokulu Müdürü
DÜNYA LABORANTLAR GÜNÜ
2007 yılından itibaren her yıl 28 Nisan tarihi ‘Dünya Laborantlar Günü’ olarak kutlanmaktadır. Günümüzde laboratuvar hizmetleri sadece sağlık hizmetlerinde sınırlı kalmayıp yaşamın pek çok alanında önemli bir yere sahiptir. Sağlık alanında hastalıkların teşhisi ve tedavisi süreci yanı sıra, çevre güvenliği, tüketilen gıdaların kontrolü ve daha birçok alanda laboratuvarlar toplumumuza dikkatli, özenli ve özverili ekip çalışmaları ile hizmet vermektedir.
Tıbbi tanı ve tedavide temel belirleyici unsuru çok büyük oranda laboratuvar bulguları oluşturmaktadır. Bu kadar önemli bir hizmeti yerine getirenler Tıbbi Laboratuvar Tekniker ve Teknisyenleridir. Tıbbi laboratuvar teknisyeni; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Sağlık Meslek Liseleri tıbbi laboratuvar programı mezunlarıdır. Tıbbi laboratuvar teknikerleri ise Yüksek Öğretim Kurumuna bağlı ilgili Sağlık Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikeri veya Tıbbi Patoloji Teknikerliği bölümleri mezunlarıdır. Tıbbi laboratuvar teknikeri/teknisyenleri tüm kamu, özel ve üniversite hastaneleri bünyesindeki tıbbi laboratuvarlar ile özel tıp merkezleri ve özel tıbbi laboratuvarlarda çalışabilme imkânına sahiptir.
22.05.2014 tarih ve 29007 sayı ile Resmi Gazete’de yayımlanan “Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik” ile Tıbbi laboratuvar teknikeri/teknisyeninin görevler tanımları aşağıdaki şekilde belirtilmiştir.
Tıbbi laboratuvar teknisyeni;
Dr. Öğr. Üyesi Ş. Berna AYKAN
Sakarya Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Program Başkanı