Program Misyonu
Acil sağlık hizmetleri alanında bilgi ve beceri sahibi, acil sağlık ihtiyaçlarına hızlı, etkili ve güvenli bir şekilde müdahale edebilen, ekip çalışmasına yatkın, etik değerlere bağlı mesleki bilgi ve becerilerini sürekli geliştiren ve yaşam boyu öğrenme becerilerine sahip sağlık teknikerleri yetiştirmektir.
Program Vizyonu
Acil sağlık hizmetlerinde ulusal ve uluslararası standartlarda alanında öncü niteliğe sahip sağlık teknikerleri yetiştiren, sürekli gelişim ve yenilikçilik anlayışıyla paydaşlarıyla birlikte geleceğe yön veren bir eğitim kurumu olmak.
Program Hakkında Bilgi
İlk ve Acil Yardım Programı mezunları; İlk ve Acil Yardım Teknikeri (Paramedik), acil tıbbi yardım ve bakım alanlarında müdahale yetkisi bulunan ve hastaları güvenli bir şekilde hastanelerin acil servisine götüren sağlık teknikeridir.
Programın Amacı
Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde, hasta ve yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen; her türlü sistem travmasını tanıyıp uygun acil yaklaşımı yapabilen; ilk müdahaleleri yapılmış hasta ya da yaralıların ambulansla güvenli bir şekilde hastanelere ulaşmasını sağlayan sağlık teknikeri yetiştirmektir.
Programın Hedefi
Sağlık sektörünün beklentiler ve ihtiyaç doğrultusunda yaşam boyu gelişme eğilimi gösteren, farklılık yaratan ve alanında yeterli
bilgi ve beceriye sahip paramedikleri yetiştirmeye yönelik eğitimimiz, öğrencilerimize mesleki bilgi ve becerilerin yanı sıra etkin iletişim kurma, ekip içerisinde çalışabilme, sorunları fark edebilme ve çözme yeteneği kazandırmayı hedeflemektedir.
Çalışma Alanları
112 merkez ve istasyonlarında, acil servis ve ambulans hizmeti veren kamu ve özel tüm sağlık kuruluşlarında, acil sağlık hizmeti merkez idare birimlerinde, Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinde (UMKE) görev almaktadırlar.
Dikey Geçiş Yapılabilecek Alanlar
“İlk ve Acil Yardım” Programını başarı ile tamamlayıp İlk ve Acil yardım teknikeri (Paramedik) unvanı alan mezunlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, ” bölümlerine dikey geçiş ile geçebilmektedirler.
Eğitim ve Uygulama Modeli
Sakarya Üniversitesi Meslek Yüksekokulları İşletmede Mesleki Eğitim Yönergesinin gereğince; Meslek Yüksekokullumuzda 3+ 1 Uygulaması kapsamında, eğitim öğretim dönemi içerisinde akademik takvime uygun olarak 3.veya 4. yarıyılda 14 hafta İş Yeri Uygulamasını ve İş Yeri Eğitimini uygulaması ve ayrıca 20 işgünü staj yapmak zorunluluğu vardır. İş yeri eğitimine işletmelerde devam edecek öğrencilerin kaza ve meslek hastalıklarını yönelik sigorta primleri SGK hükümlerine göre Sakarya Üniversitesi tarafından ödenmektedir. İş yeri eğitimi süresince öğrencilerin takip ve denetimi, sorumlu öğretim elemanı ve işletmelerdeki işyeri eğitim sorumlusunca gerçekleştirilmektedir.
AKADEMİK PERSONEL
Dr. Öğr. Üyesi Cemile DEDE (Bölüm Başkanı)
Öğr. Gör. Oğuzhan YILDIZ
Öğr. Gör. Şeyma TRABZON
Öğr. Gör. Ayşe EROĞLU