Program Tanıtımı:
Fizyoterapi Programı mezunları; ortopedik rahatsızlıklar, kas-iskelet sistemi bozuklukları ve çeşitli hastalıklardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon kayıplarında, fizik tedavi ve egzersiz uygulamalarını fizyoterapist ve fizik tedavi hekimi denetiminde gerçekleştiren nitelikli sağlık personelleridir. Mezunlarımız; fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde, hastanelerde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, yaşlı bakım evlerinde ve spor kulüplerinde istihdam edilmektedir.
Programın Amaç ve Hedefi:
Bu programın amacı fizik tedavi hastalarında ortaya çıkabilecek her türlü probleme yönelik bilgileri alarak hastaların tedavi programlarına, fizik tedavi uzmanı veya fizyoterapist eşliğinde yardımcı olacak kaliteli ara insan gücünü yetiştirmektir.
Çalışma Alanları:
Mezunlar, Fizyoterapi Teknikeri ortopedik rahatsızlık, hareket sistemi bozuklukları ve çeşitli hastalıklardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarında fizik tedavi ve egzersiz uygulamalarını, fizik tedavi doktoru ve fizyoterapist denetiminde yapan
yardımcı sağlık personelidir. Fizik tedavi rehabilitasyon klinikleri, yataklı tedavi merkezleri, ayakta teşhis ve tedavi hizmeti veren sağlık kuruluşları, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, huzur evleri, spor kulüpleri, mesleki rehabilitasyon merkezleri, kaplıca ve kür merkezleri, endüstri alanları, okullar başta olmak üzere sağlık ve sağlıklı yaşamla ilgili hizmet veren Sağlık Bakanlığı’na bağlı kamu ve özel yataklı/yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarında ve rehabilitasyon merkezlerinde,
üniversitelere bağlı yataklı/yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarında, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon klinikleri ve özel dal merkezlerinde, huzur evlerinde, kaplıca-kür merkezlerinde, sağlık turizmine yönelik otellerde görev yapabilmektedirler.
Kariyer İmkânları ve Akademik Gelecek:
Mezunlarımız, kamu hastanelerinde görev alabilmekte; KPSS aracılığıyla devlet kadrolarına atanabilmektedir. Ayrıca, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile lisans düzeyinde geçiş yaparak akademik kariyerlerine devam etme şansı elde etmektedirler. Bunun yanında bazı öğrencilerimiz, diğer ön lisans programlarıyla Çift Anadal (ÇAP) veya Yandal uygulamalarından faydalanarak eğitimlerini zenginleştirmektedir.
Fizyoterapi Teknikeri Görev ve Sorumlulukları
22 Mayıs 2014 Perşembe Resmi gazete yayınlanan yönetmeliğe göre Fizyoterapi Teknikeri Görev ve Sorumlulukları;
a) Fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı veya fizyoterapist gözetiminde fizik tedavi ve
temel tıbbi egzersizlerinin uygulanmasında yardımcı olur.
b) Fizyoterapi sırasında, istenmeyen durumların oluşması halinde ilgili kayıtları tutup
gerekli önlemlerin alınmasına yardımcı olur.
c) Fizyoterapi sürecinde hasta ve çalışan güvenliği açısından gerekli tedbirleri alır.
d) Fizyoterapi uygulamaları çerçevesinde, sağlığın geliştirilmesi programlarına katılır.
Bu programda öğrenim görmek isteyen adayların; biyolojiyi ve fiziği sevmesi, el göz koordinasyonunun gelişmiş olması, başkalarını anlayabilmesi ve onlara yardım etmekten hoşlanması, fiziksel açıdan yeterli olması gerekir. Sağlık kuruluşları, fizik
tedavi teknikeri ilanları aracılığı ile işe başvuru yapacak adayların hasta memnuniyetine önem veren, güler yüzlü, iletişim yeteneği yüksek, ekip çalışmasına yatkın, gelişim ve yeniliklere açık olan, yoğun ve dinamik çalışma ortamına uyum sağlayabilen bireyler olmalarını beklenir.
Dikey Geçiş Yapılabilecek Alanlar:
“Fizik Tedavi” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Ergoterapi,Hemşirelik,Sağlık Yönetimi lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Akademik ve Sosyal Gelişim:
***Yüksekokulumuz Fizyoterapi Programı öğrencilerinin yer aldığı SAÜ FİZYOTERAPİ ÖĞRENCİ TOPLULUĞU bulunmaktadır
Öğrencilerimiz, Fizyoterapi Öğrenci Topluluğu aracılığıyla yıl boyunca düzenlenen bilimsel seminerlere, mesleki söyleşilere, sosyal sorumluluk projelerine, sanatsal ve sportif etkinliklere aktif olarak katılabilmektedir. Bu sayede öğrenciler, hem mesleki gelişimlerini desteklemekte hem de üniversite yaşamına aktif şekilde dahil olmaktadır.
Proje Odaklı Eğitim:
İkinci sınıf öğrencilerimiz, Proje dersi kapsamında akademisyen danışmanlar eşliğinde fikir üretmekte ve proje hazırlama süreçlerini öğrenmektedir. Bu kapsamda öğrencilerimiz, TÜBİTAK 2209-A programına başvuru yapmak üzere çeşitli bilimsel çalışmalar yürütmektedir.
Gelişim ve Hedefler:
Fizyoterapi Programı, eğitim kalitesini artırmayı ve ulusal/uluslararası proje faaliyetlerinde aktif rol almayı hedeflemektedir. Programımız, ilerleyen süreçte akreditasyon başvurularıyla eğitim kalitesini tescillemeyi, mezunlarımızın istihdamını artıracak saha iş birliklerini geliştirmeyi ve öğrenci merkezli eğitim modellerini desteklemeyi amaçlamaktadır.
Eğitim ve Uygulama Modeli
YÖK başkanlığının MYO kurulum kriterlerinden biri olan öğrencilerin pratik yapabilmesine imkân sağlanması kriteri, Yüksekokulumuz tüm programlarında 3+1 eğitim sistemi ile uygulanmaktadır. Öğrencilerimiz 2 yıllık (4 yarıyıllık) eğitim dönemlerinin bir yarıyılını “İşletmede Mesleki Eğitim” dersi adı altında mesleki uygulama ile tamamlamakta böylece sahada uygulama imkanı ve iş tecrübesi kazanabilmektedir
Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği hükümleri uyarınca; Meslek Yüksekokullumuzda İşletmede Mesleki Eğitim dersi kapsamında, eğitim öğretim dönemi içerisinde / akademik takvime uygun olarak 3.veya 4. yarıyılda 14 hafta süreyle uygulama yapılmaktadır.
Meslek Yüksekokulları Zorunlu İşyeri Stajı Yönergesi uyarınca tüm programlarımızda 20 işgünü yaz stajı yapmak zorunluluğu vardır.
İşletmede Mesleki Eğitim dersi ve Staj dersi kapsamında uygulama yapan öğrencilerin, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu" kapsamında, İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Sigortası ödemeleri Üniversitemiz tarafından karşılanmaktadır. Uygulama süresince öğrencilerin takip ve denetimi, sorumlu öğretim elemanı ve işletmelerdeki işyeri eğitim sorumlusunca gerçekleştirilmektedir.
AKADEMİK PERSONEL
Öğr. Gör. Kadri ER
Öğr. Gör. Enes KARA (Bölüm Başkanı)
Öğr. Gör. Yıldız ECE (YENER)