Optisyenlik Programı

Optisyenlik Programı

Program Hakkında Bilgi:

Optisyen, görme kusurlarının giderilmesinde uzman doktor tarafından düzenlenen reçeteye uygun görme gereçlerinin (gözlük cam- çerçeve, kontak lens), belirtilen diyoptri, optik merkez, aks, lens ham maddesi, lensin ve çerçevenin fiziki özelliklerini
göz önünde bulundurarak teknik esaslara uygun gözlük kullanıcısının kullanım özelliklerine göre sağlıklı olarak hazırlanması alanında eğitim alan sağlık teknikeridir. Sakarya Üniversitesi bünyesinde öğrencilerin her türlü sportif, kültürel, sanatsal ve bilimsel faaliyetlerini destekleyen öğrenci toplulukları bulunmaktadır. Çok farklı ilgi grubundan her öğrencinin dilediği topluluğa üye olarak, ilgi duyduğu alanda kendini geliştirebilmesine fırsat verilmektedir.

***Yüksekokulumuz Fizyoterapi Programı öğrencilerinin  yer aldığı SAÜ GÖZ VE GÖRME SAĞLIĞI ÖĞRENCİ TOPLULUĞU (SKS)  bulunmaktadır

** Optisyenlik programı öğrencileri bölüm hocalarının eşliğinde, İstanbulda düzenlenen Optisyenlik Fuarına götürülmekte bu sayede tecrübe kazanmaları amaçlanmaktadır. 
 

Programın Amacı:

Görme bozukluklarının düzeltilmesi ve giderilmesi için dizayn edilmiş optik gereçleri tedarik eden ve hastaya uygulanmasını sağlayabilecek düzeyde eğitim görmüş yüksekokul mezunu elemanları yetiştirilmesidir.
 

Programın Hedefi:

Göz hastalıkları uzmanı doktorlar tarafından verilen reçetelere uygun optik camlarını, gözlük çerçevelerini, koruyucu gözlükleri, güneş gözlükleri ve kontakt lensleri gibi tüm optik araç gereçleri hastanın kullanımına hazır hale getirip satabilmenin yanında bu optik araç ve gereçlerin tamirini yapabilen üst düzey donanımlı optisyenler yetiştirmek hedefindedir.
 

Çalışma Alanları:

Programdan mezun olan öğrenci ‘’Optisyen’’ unvanını almaktadır. Optisyenlik Programı mezunları; 5193 Sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun esaslarına göre “Optisyen” unvanı ile diledikleri il veya ilçede kendilerine ait Optik Mağazası
açabilirler. Aynı kanunun ilgili maddesi hükümlerine göre özel veya tüzel şahıslara ait optik mağazalarında sorumlu mesul müdür olarak çalışabilirler. Hastanelerin göz polikliniklerinde teknisyen olarak görev alabilirler. Bunun yanı sıra gözlük camı ve
çerçevesi imal eden ya da bunları ithal eden firma ya da fabrikalarda çalışabilirler. Çağdaş elektronik makine ve teçhizatla donatılmış Optisyenlik Programımızdan mezun olan öğrencilerimiz gözlükçü dükkânı açabilecek tek yetkili elemandır.
Bu programda öğrenim görmek isteyen adayların; sağlık durumu mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun yetiye sahip olmalıdır. Ayrıca çabuk ve doğru karar verebilen, dikkatli, soğukkanlı, sorumluluk duygusu güçlü ve iletişim becerileri iyi
gelişmiş olmalıdır.

Dikey Geçiş Yapılabilecek Alanlar:

Optisyenlik ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde, Fizik, Fizik Mühendisliği, Optik ve Akustik Mühendisliği, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Sağlık Yönetimi lisans bölümlerine dikey geçiş yapabilirler.

Eğitim ve Uygulama Modeli

YÖK başkanlığının MYO kurulum kriterlerinden biri olan öğrencilerin pratik yapabilmesine imkân sağlanması kriteri, Yüksekokulumuz tüm programlarında 3+1 eğitim sistemi ile uygulanmaktadır. Öğrencilerimiz 2 yıllık (4 yarıyıllık) eğitim dönemlerinin bir yarıyılını “İşletmede Mesleki Eğitim” dersi adı altında mesleki uygulama ile tamamlamakta böylece sahada uygulama imkanı ve iş tecrübesi kazanabilmektedir

Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği hükümleri uyarınca; Meslek Yüksekokullumuzda İşletmede Mesleki Eğitim dersi kapsamında, eğitim öğretim dönemi içerisinde / akademik takvime uygun olarak 3.veya 4. yarıyılda 14 hafta süreyle uygulama yapılmaktadır.

Meslek Yüksekokulları Zorunlu İşyeri Stajı Yönergesi uyarınca tüm programlarımızda 20 işgünü yaz  stajı yapmak zorunluluğu vardır.

İşletmede Mesleki Eğitim dersi ve Staj dersi kapsamında uygulama yapan öğrencilerin, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu" kapsamında, İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Sigortası ödemeleri Üniversitemiz tarafından karşılanmaktadır.  Uygulama süresince öğrencilerin takip ve denetimi, sorumlu öğretim elemanı ve işletmelerdeki işyeri eğitim sorumlusunca gerçekleştirilmektedir.

 

AKADEMİK PERSONEL
Dr. Öğr. Üyesi Cemile DEDE (Bölüm Başkanı)

Öğr. Gör. Fatih TANRISEVEN

Öğr.Gör.İbrahim Halil BAYDİLEK

Öğr.Gör.Murat TEPEÇINAR